U prvih šest mjeseci 2016. BiH najviše izvozila u Njemačku, a najviše uvozila iz Hrvatske

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH je u prvih šest mjeseci ove godine imala ukupan obim od 12 milijardi i 379 miliona KM vanjskotrgovinske razmjene. Najznačajniji partneri za našu zemlju su Njemačka, u koju smo izvezli robe u vrijednosti od 760 miliona KM, dok smo iz Hrvatske uvezli robe u vrijednosti milijardu i 164 miliona KM.

Pored Njemačke BiH najviše je izvozila u Italiju (580 miliona KM) te Austriju (370 miliona KM). U prvih šest mjeseci BiH je u Tursku izvezla robe u vrijednosti od 158 miliona KM.

Kada je riječ o uvozu, nakon Hrvatske najviše uvozimo iz Srbije (milijardu i 82 miliona KM), Njemačke (817 miliona KM), Italije (770 miliona KM), Slovenije (725 miliona KM) te Austrije (401 milion KM).Kada su u pitanju entiteti FBiH je imala obim od osam milijardi i 250 miliona KM udjela u vanjskotrgovinskoj razmjeni, dok je Republika Srpska imala tri milijarde i 596 miliona KM.

Najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ima sa Njemačkom i to 93 posto, Austrijom 92 posto, Italijom 75 posto te Holandijom 56 posto. Sa Hrvatskom BiH ima 42 posto, a sa Srbijom 33 posto.

Ukupna trgovinska razmjena BiH sa zemljama Evropske unije iznosi osam milijardi i 260 miliona KM, a sa zemljama CEFTA-e milijardu i 838 miliona KM.

Za prvih šest ove godine BiH je najviše izvozila sjedišta i dijelove za sjedišta, zatim obuću, drvo, električnu energiju, aluminiji i dr.

Najviše smo uvozili naftu i naftne derivate, automobile, lijekove, goveđe kože, električne aparate i drugo.

Prema dostupnim podacima jasno je da BiH izuzev Njemačke i Austrije ima izuzetno nisku pokrivenost uvoza izvozom, a naročito sa prvim susjedima Hrvatskom i Srbijom.

izvor:

klix.ba