Srednjoškolci u Vlasenici ozbiljno shvataju svoje obaveze u učeničkim preduzećima

U okviru  aktivnosti „Učeničko preduzetništvo, učenici SŠC „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice marljivo se pripremaju za „Sajam učeničkih preduzeća“, koji će se održati u 21. aprila u Milićima.

Njihovi proizvodi već su došli do kupaca, a liste narudžbina ohrabruju đake da se nastave baviti preduzetništvom. Šest učenika ove srednje škole je došlo na ideju da osnuje novinarsku redakciju, a već su izdali prvi broj jedinstvenog mjesečenog lista. Potražnja za izdanjem “Glasa Vlasenice” veća je od očekivane. U izradi je i internet stranica ove školske preduzetničke redakcije.

“Prvi mjesec smo planirali da prodamo 100 novina, međutim potražnja je bila dosta veća. Izašli smo na skoro 200 novina prodatih za prvi mjesec. Na tu ideju smo došli zato što je u Vlasenici vrlo slaba obavještenost građana, odnosno građani nemaju pravi izvor informacija. Jedini izvor informacija je sajt opštine Vlasenica, koji je vrlo slabo posećen Pa zato smo se odlučili da pokrenemo novine “Glas Vlasenice”, da u njima pišemo najaktuelnije događaje u gradu. Ciljna grupa su nam svi građani, stanovnici opštine Vlasenica, od najmlađih do najstarijih”, rekao nam je Miloš Gojković učenik SŠC-a „Milorad Vlačić

Preduzeće  “Aladin”  pravi stilizovane LED-lampe široke potrošnje. Kreativni modeli ovih lampi omogućavaju i uštedu električne energije u domaćinstvima, a prave se od recikliranih materijala.

„Ušteda energije je dosta veća nego kod običnih sijalica. Dok LED lampe troše 3-4W, obične troše od 60-100. Lako se prave. Može od raznih materijala kao što su npr. drvo, plastika, staklo I ostali materijali. Na ovaj način možemo da recikliramo stvari koje ljudi inače bacaju.“, opisala je proizvod preduzeća „Aladin“, Sandra Kojić.

Učeničko preduzetništvo je aktivnost projekta „Mladi preduzetnici za društvene promjene“ koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije u BiH, a realizuje Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ u saradnji sa srednjim školama iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice i Zvornika.

„Veoma smo zadovoljni kako se aktivnost „Učeničkog preduzetništva“ sprovodi. Učenici i profesori su ozbiljno shvatili svoje uloge i veoma marljivo rade, što najbolje potvrđuju i proiozvodi učeničkih preduzeća koji su već sada vidljivi „,izjavila je Dragana Jovanović predsednica Udruženja „Prijatelji Srebrenice“.

Cilj projekta je unaprijediti položaj mladih kroz jačanje ponude savjetodavnih usluga mladim preduzetnicima.