Radnici Željeznica RS naplatili potraživanja

Nakon pet godina sudskog procesa i čekanja, prva grupa radnika Željeznica naplatila je potraživanja za regres i topli obrok. Vijest o pravosnažnoj presudi u njihovu korist stigla je od advokata, pa su se uputili u banku.

Nisu htjeli da daju izjave, ali neki od dvadesetak sa spiska potvrdili su da su u novčanik stavili oko 4.000 maraka. Toliko u prosjeku očekuju oni koji su tužili Željeznice.

Oko dvije hiljade radnika Željeznica tužilo je preduzeće. Zbog naplate njihovih potraživanja na prodaju bi mogao i vozni park, prenosi ATV.

Sudski vještak već procjenjuje vrijednost vozila, iz koje bi trebalo da se namiri još jedna grupa radnika. Oni koji su među njima drugačiji ishod nisu ni očekivali.

“Od samog početka smo bili ubijeđeni da smo mi u pravu i da ovo mora neko da plati”, rekao je Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS.

Račun nije blokiran, bilo je dovoljno novca za današnju isplatu radnika, u kratkom telefonskom razgovoru objašnjava Dragan Savanović, generalni direktor. Kako će dalje, ne može da prognozira. Kaže, neće sve presude stići u isto vrijeme, ali će uticati i na ostale isplate i funkcionisanje Željeznica. Radnici računaju da će u zavisnosti od roka i kamata Željeznice koštati više od 15 miliona maraka.

izvor:

mondo.ba