Posao cvjeta: Svake sekunde Škotska izveze 34 boce viskija

Škotska je prošle godine u SAD izvezla viski u vrijednosti od 749 miliona funti, što je petina ukupnog škotskog izvoza, dok je izvoz u Japan porastao na 76 miliona funti.

Prema podacima Scotch Whisky Associationa (SWA) Škotska je u prošloj godini izvezla 1,16 milijardi boca viskija, iako je općenito prodaja tog pića opala za 2,4 posto u odnosu na prethodni period.

Ipak najveće tržište za izvoz škotskog viskija, ostalo je stabilno, a to je SAD, gdje je u prošloj godini izvezeno viskija u vrijednosti 749 miliona funti, što je gotovo petina ukupnog škotskog izvoza, dok je prodaja na japanskom tržištu porasla 18 posto, na 76 milijuna funti.

Rast prodaje zabilježen je i na nizu novijih tržišta, meksičko je tako raslo 17 posto na 115 miliona funti, tursko 24 posto na gotovo 53 milona, dok se kinesko vratilo među 20 top tržišta s povećanjem uvoza škotskog viskija od pet posto, ukupne vrijednosti 41 milion funti.

Izvršni direktor SWA-a David Frost tvrdi kako su postavili zdrave temelje za budući izvozni rast škotskog viskija. Iako je proteklih nekoliko godina bilo teško za proizvodnju odnosno izvoz tog proizvoda, dugoročna slika nudi svjetlije tonove; uz ostalo povećanu potražnju i nove investicije, tvrdi Frost.

Ipak, naglašava da budući izazovi za branšu ovise i o trenutno neizvjesnoj situaciji u globalnom privredi, ali i razvoju političke situacija na pojedinim, za izvoz bitnim tržištima.

Tekst preuzet sa www.klix.ba