Održan okrugli sto na temu Poboljšanje poslovnih prilika na prostoru opštine Bratunac

Danas je u Skupštinskoj sali opštine Bratunac održan okrugli sto na temu “Poboljšanje poslovnih prilika na prostoru opštine Bratunac”. Razmatrana su pitanja u vezi sa izgradnjom poslovnog okruženja opštine Bratunac. Svi prisutni su imali priliku da iznesu svoje mišljenje, a razmatrane su i zajedničke aktivnosti lokalnih vlasti i privrednika, investicije i programi koji podržavaju lokalni ekonomski razvoj, te kreiranja zaposlenja na prostoru opštine Bratunac i najavljeno osnivanje “Privrednog savjeta opštine Bratunac’’. Ovaj okrugli sto je organizovan u sklopu projekta “Uključiv ekonmski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH-Birač region”.

Okrugli sto je organizovao “CARE Intenational” u saradnji sa Opštinom Bratunac, Udruženjem žena „Maja Kravica“ i Regionalnom savjetodavnom službom Bratunac. Aktivno učešće na ovom skupu je uzeo i Načelnik za privredu i društvene djelatnosti opštine Bratunac Radenko Radović.

“Ovo je dobra prilika da se na jednom mjestu okupe svi akteri koji sudjeluju u privredi naše opštine. Tu su bila i opštinska uprava, nevladine organizacije, privatnici, poljoprivredni proizvođači, a posebno mi je drago što su tu bili i ljudi iz “ Garantnog fonda Republike Srpske”. Mogli smo da razmjenimo iskustva I da vidimo šta je to što je neophodno da bi se unaprjedila privreda u Bratuncu. Značajno je napomenuti da je najavljeno I osnivanje Privrednog savjeta opštine Bratunac”, rekao nam je Radenko Radović.

Prisutini su imali priliku da se upoznaju i sa opisom djelatnosti “Garantnog fonda RS” koji u velikom obimu pomaže djelovanje privrednika u Republici Srpskoj.

“Na poziv domaćina smo se odazvali na ovaj okrugli sto. Podržavamo incijativu za razvoj preduzetništva i poslovnih djelatnosti. Rado ćemo se opet odazvati sličnim pozivima, jer vidimo veliku aktivnost na području regije Birač kada je u pitanju razvoj poljoprivrede i sličnih aktivnosti. “Garantni fond RS” se uvijek trudi da podrži privrednike širom Republike Srpske”, objasnio nam je svoje viđenje današnjeg skupa direktor Garantnog fonda RS, Oliver Blagojević.

Svi prisutni su zadovoljni okruglim stolom, misle da ovakvih aktivnosti treba da bude što više, jer je razmjena iskustava neophodna da bi se djelatnost unaprijedila.

“Veoma mi se dopao današnji okrugli sto i mislim da su ovkavi skupovi jako korisni za sve privredne subjekte naše opštine. Mislim da je definitivno neophodno da ovakvih skupova bude više”, rekao nam je Goran Mlađenović vlasnik mesne industrije “Beomes” iz Bratunca.

Oragnizatori današnjeg skupa su zadovoljni odzivom, ali I obradom tema na okruglom stolu.

“Jako smo zadovoljni današnjim odzivom. Bilo je dosta diskusija na razne teme. Priliku da iskažu svoje problem ili zadovoljstva su imali i predstavnici stočara, malinara, mljekara, pčelara, voćara i predstavnici drugih privrednih subjekata sa opštine Bratunac, ali i druge organizacije iz nevladinog sektora i predstavnici bankarskog sektora”, ispričao je Branislav Tanasijević projekt menadžer CARE Internationala.

Ono što bi posebno moglo da raduje privrednike iz Bratunca jeste i najavljeno osnivanje “Privrednog savjeta opštine Bratunac”.

“Ovo je bila dobra prilika da najavimo osnivanje “Privrednog savjeta opštine Bratunac”, koji bi trebao aktivno da se uključi u organizaciju sajma “Dani maline” u Bratuncu. Mi sajam vidimo kao centralnu manifestaciju u regiji, gdje bi trebalo da se okupljaju svi privredni subjekti iz naše opštine, ali i svih opština u regiji, pa i onih iz susjedne Srbije. CARE će I u buduće nastaviti da organizuje ovakve skupove“, zadovoljan je bio Tanasijević

Projekat “Uključiv ekonomski razvoj i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH- Birač region”, finansira Evropska unija kroz IPA-u 2013, a sufinansiranje obezbjeđuju Austrijska razvojna agencija (ADA) i CARE Austrija.