Njujork u Srebrenici

Slobodni umjetnik iz Sarajeva Aid Rifatbegović krajem prošle godine, doveo je „Sarajevsku kocku“ i u Srebrenicu, a samim tim i zaposlio mlade ljude iz ove opštine koji rade na sklapanju zvaničnog simbola opštine Stari grad. Nova godina donijela je nove projekte u kompaniju „Cube“ koju vodi Aid Rifatbegović, a novi radnici u novom postrojenju u Srebrenici već sklapaju i „Njujoršku kocku“ koja sadrži neke od najprepoznatljivijih simbola ovog grada, ali i sjećanje na srušene „Bliznakinje“.

Zaposleni na izradi Sarajevske, a sada i Njujorške kocke zadovoljni su kako posao napreduje i nadaju se da će firma nastaviti bilježiti pozitivne rezultate.

“Još uvijek nemamo tačno definisana radna mjesta, u biti svi radimo ono u čemu smo najbolji. Ja obrađujem kocke poslije lijepljenja i režem dijelove koji će se lijepiti, pa ćemo vidjeti kasnije kada dođu mašine, vjerovatno ćemo i bojiti. Vidim svijetlu budućnosti za ovu firmu i za nas koji smo zaposleni u njoj”, izjavio je Haris Alić jedan od zaposlenih.

Dizajner je sa teškoćom odabrao motive koje će prikazati Njujorškom kockom, s obzirom da je to metropola koja obiluje znamenitostima i zanimljivostima.

“U suštini je koncept da je to skajlajn Njujorka, u 3D verziji u drvetu. Dominantna je Empire state building, Chrysler building, New world trade centar, i na mjestu nekadašnja dva tornja, tzv.”Bliznakinje”, koje su srušene ostale su praznine kao uspomene”, rekao je dizajner kocke Aid Rifatbegović.

Prvi primjerci „Njujorške kocke“ uskoro putuju u SAD, a Rifatbegović je najavio i brojne nove projekte i kocke koje će sadržati simbole najpoznatijih svjetskih metropola.

“Na sajmu u Las Vegasu imali smo dosta zainteresovanih firmi koje su bile zainteresovane da uradimo dizajn kocke za američke gradove, a na sajmu “Njujork now” imali smo upite i za nekoliko gradova Saudijske arabije”, jasan je Rifatbegović.

Otkako je otvorila predstavništvo u Srebrenici, ova firma bilježi samo pozitivne rezultate, i

zapošljava nove radnike, što utiče na poboljšanje poslovnih prilika i života u Srebrenici.