Njemačka štampa hvali privredu BiH

Različite etničke grupe i brojne upravne jedinice u BiH ne predstavljaju problem za rad firmi u ovoj zemlji. U prvoj polovini godine zabilježen industrijski rast od četiri odsto, piše o BiH njemački „Frankfurter algemajne cajtung“

„Privreda ove zemlje je zdravija od politike“, piše o BiH njemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ), naglašavajući činjenicu da to što u BiH žive različite etničke grupe i što postoje razne upravne jedinice, ne predstavlja poteškoće za rad firmi.

„Bosna i Hercegovina je jedinstven ekonomski prostor sa slobodnim protokom ljudi, kapitala i robe“, piše list, navodeći da tome u prilog govore i aktuelni statistički podaci.

Naime, bečki institut za međunarodne ekonomske studije WIIW zabilježio je u BiH godišnje povećanje bruto društvenog proizvoda za tri odsto. U zemljama članicama EU je ta brojka manja od dva odsto, a u susjednim Hrvatskoj i Srbiji u najboljem slučaju 2,5 odsto.

„Pored investicija, koje se svake godine povećavaju za četiri do pet odsto, izvoz je glavni pokretač za rast bruto-društvenog proizvoda. Dvije trećine robe koja se izvozi odlazi u EU, a glavni partner je Njemačka. Izvoze se metali, mašine, drvo i namještaj“, piše njemački list i navodi da BiH igra izvjesnu ulogu i kao isporučilac dijelova za njemačke mašine i automobilsku industriju.

„Zemlja bilježi industrijski rast, koji je u prvoj polovini godine iznosio četiri odsto. Uprkos uspjeha u izvozu, BiH bilježi enorman trgovački deficit, što se dovodi u vezu sa njenom ovisnošću od uvoza nafte i gasa. Velika je prednost što na stotine hiljada stanovnika BiH rade u inostranstvu i šalju novac svojima u domovini. Ali zemlji sada nedostaje kvalifikovana radna snaga“, piše FAZ.

izvor:

mondo.ba