Malinarstvo kao budućnost

Na „Sajmu poslovnih ideja“ održanom u decembru prošle godine u Zvorniku, Slađana Simić iz Milića predstavila je svoju poslovnu ideju „Proizvodnja maline“. Ova biznis ideja je proglašena najperspektivnijom za opštinu Miliće. Mlada preduzetnica je po zanimanju fotograf, ali je odlučila da se okuša u samostalnom biznisu.

Slađana je već počela sa realizacijom svoje poslovne ideje i nakon potpisivanja ugovora isporučena joj je oprema za sadnju, kao i sistem za navodnjavanje.

Na ideju da se samostalno počne baviti proizvodnjom maline došla je jer je već nekoliko godina radila kao sezonski radnik na berbi maline.

„Posedujem relevantna znanja i iskustvo u oblasti poljoprivrede. Iza mene su dvije godine sezonskog rada, odnosno berbe maline u malinjaku kod rodbine“, rekla nam je Slađana Simić iz Milića. 

Nakon odluke da se samostalno bavi malinarstvom, Slađana je naišla na prepreke usljed nedostatka početnog kapitala, tako da će joj dobra poslovna ideja i učešće na „Sajmu poslovnih ideja“ pomoći u realizaciji planova.

„Prije par mjeseci pokrenula sam uzgoj maline sorte Vilamet. Posadila sam oko 300 sadnica na vlastotoj parceli na površini od 2,5 duluma, ali zbog nedostatka novčanih sredstava nisam bila u mogućnosti da realizujem aktivnost do kraja“, izjavila je Slađana. 

Svoju buduću djelatnost ova Milićanka vidi kao prije svega porodični biznis.

„Uzgoj maline će prije svega biti porodičan biznis. Za prvu godinu poslovanja neću imati potrebe da zapošljavam sezonske radnike, jer domaćinstvo broji pet članova, što je za početak dovoljnan broj radne snage za ovaj biznis“, ispričala nam je ova preduzetnica iz Milića. 

Osnivanje sopstvenog gazdinstva vidi kao dobru investiciju i sigurno jednu od najrentiabilnijih grana u današnje vrijeme.

„Smatram da moja poslovna ideja ima potencijal jer tržište je nezasićeno dobrom malinom, a otkupne cijene su dobre. Ulaganje u proizvodnju jagodičastog voća je najrentabilnije u BiH, jer sva sredstva koja se samo tokom godine ulože na podizanje zasada, iduće godine s prodajom roda se i otplate, a već sljedeće godine se bilježi i zarada“, optimistična je Slađana Simić.

„Sajam poslovnih ideja“ se održava u okviru projekta „Mladi preduzetnici za društvene promjene“ koji implementira Udruženje „Prijatelji Srebrenice“, a finansira Ambasada Kraljvine Holandije u BiH.