Ko hakuje Apple dobiće 200.000 dolara!

Apple nema vremena da se bavi ispitivanjem baš svih bezbednosnih opcija, ali oni koji nađu sigurnosnu rupu u njegovom sistemu biće bogato nagrađeni.

Američka kompanija Apple ponudila je 200 hiljada dolara kao nagradu onome ko nađe grešku u delu softvera, koji sprečava da se pokrenu neželjeni programi ili drajveri prilikom podizanja operativnog sistema. Kako je preneo britanski The Guardian, ponudu da nađu grešku u pet određenih kategorija Apple je uputio grupi eksperata koji su i ranije sarađivali sa tom kompanijom u nalaženju bezbednosnih propusta ali nisu bili plaćeni za taj posao, što sugeriše da je reč o hakerima.

Analitičar bezbednosti Rič Mogul objasnio je da manji broj učesnika u testiranju bezbednosti omogućava da Apple ne mora da se bavi velikom količinom izveštaja o beznačajnim bagovima. Sličnu ponudu za nalaženje propusta već je nudio veliki broj kompanija, poput AT&T, Facebook, Google, Microsoft i drugih.

U martu je tako Facebook platio 10.000 dolara desetogodišnjem dečaku iz Finske, koji je otkrio kako da se obrišu komentari korisnika na Instagramu.