Kako (brže) do posla?

U prostorijama „Biznis centra“ u Srebrenici, održana je obuka „Kako (brže) do posla“ na kojoj je učestvovalo 20 mladih, nezaposlenih ljudi. Na obuci je mladima predstavljen način pisanja CV-ijeva, molbi i propratnih pisama, s ciljem lakšeg pronalaženja zaposlenja.

Jedno od gorućih pitanja u BiH jeste kako naći posao. Iako su polako počeli gubiti nadu, mladi se ne predaju, trude se da na pošten način i zahvaljujući svojim sposobnostima pronađu zaposlenje.

Jedan od bitnih segmenata pri pronalaženju posla jeste da CV bude što bolji i kvalitetniji.

„Mislim da će današnja radionica pomoći meni i drugim mladim ljudima kako da napišemo pravilno CV i kako bismo manje griješili i prije došli do posla“, rekla je Milijana Sušić, polaznica obuke.

Adis Hasanović je još uvijek student, ali se već priprema za traženje posla po okončanju studija.

„Student sam i došao sam ovdje da na seminaru naučim kako napisati CV i mnoge druge stvari u vezi marketinga koje će mi biti od koristi u budućnosti“, izjavio je Adis Hasanović.

Treneri obuke su polaznicima dali savjete iz uloge poslodavca, što će im olakšati razgovor na intervjuu za posao. Zadovoljni su povratnim informacijama koje dobijaju od polaznika obuke.

„Sigurni smo da će ova radionica doprnijeti ovim mladim ljudima u pronalaženju posla. Jer danas govorimo o odredjenim savjetima i trikovima, kako poboljšati svoje šanse za zapošljenje, da li to bilo kroz dodatne edukacije, praćenje tržišta rada, možda čak i prekvalifikaciju, itd“, objasnila je Samra Dedić iz kompanije „Posao.ba“.

Svi polaznici obuke su zadovoljni naučenim na današnjoj radionici i nadaju se da će zahvaljujući korisnim savjetima lakše doći do zaposlenja, a treneri su srećni jer su uspjeli da prenesu dio svojih znanja na polaznike.

Današnji seminar su organizovale kompanije „Kolektiv d.o.o“ i „Posao.ba“ u okviru projekta „Ekonmsko osnaživanje Srebrenice“.