Japan na prvom mjestu: 19 zemalja sa najvećim dugom vlade prema nacionalnom BDP-u

Globalna anketa konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma prati finansijsko zdravlje i rizike zemalja širom svijeta. Jedan od najzanimljivijih aspekata rangiranja je nivo duga koji imaju različite vlade, piše Independent.

Ova lista gleda bruto nivo duga vlade kao procenat BDP-a i pokazuje koliko je zemlja sposobna da plati dugove bez daljeg zaduživanja.

Ovo je lista 19 zemalja koje imaju najveći dug u odnosu na BDP zemlje.

19. Kanada (91.5%)

Kanada je iza SAD-a u općem ranku konkurentnosti, ali ima manji odnos duga prema BDP-u. SAD je iza Kanade po kvaliteti institucija, makroekonomskom okruženju, zdravlju i osnovnom obrazovanju.

18. Gambija (91.6%)
Ova zapadnoafrička zemlja ima visok nivo duga u odnosu na BDP, a probleme ima i sa pristupom finansijama i složenim propisima u vezi sa regulacijom deviza, što poslovanje u zemlji čini teškim.

17. Jordan (91.7%)
Geopolitička bliskost ove zemlje Siriji i Iraku načinjava joj štetu na polju poslovne konkurentnosti. Oslovljavanje makroekonomskih izazova će biti ključ u oslobađanju javnih fondova za investicije koje će poboljšati konkurentnost.

16. Irska (95.2%)
Ova zemlja smanjila je odnos duga i BDP-a sa 122.8% prošle godine, a nastavlja uspješno refinansirati veliku količinu bankarskog duga.

15. Francuska (96.8%)
Dug Francuske u odnosu na BDP se proširio ove godine kako se zemlja bori sa niskom produktivnošću i platama.

14. Singapur (98.2%)
Ova zemlja je među najbogatijima na svijetu i uspjela je smanjiti svoj dug u odnosu na BDP od 103.8% prošle godine. U međuvremenu, vlada nastoji pronaći nove načine da poboljša ekonomiju i poveća produktivnost.

13. Španija (99%)
Španija, kao mnoge druge zemlje Eurozone nastoje povećati produktivnost širom zemlje kako bi poboljšala ekonomiju.

12. Barbados (103%)
Zemlja koja predstavlja porezni raj je najbogatija i najrazvijenija zemlja na istočnim Karibima, ali njezini izgledi rasta slabi su zbog mjesra štednji u borbi protiv efekata kreditne krize od prije osam godina.

11. Sjedinjene Američke Države (105.8%)
Ovu zemlju očekuju promjene sljedeće godine kada novi predsjednik preuzme upravljanje. Očekuje se i da će Federalne rezerve uskoro povećati kamatne stope.

10. Belgija (106.3%)
Ova zemlja dom je nekima od najmoćnijih ljudi na svijetu, zahvaljujući Briselu, ali nacija pati od visokog duga dok se bori sa restriktivnim poreznim regulacijama i regulacijama tržišta rada.

9. Kipar (108.7%)
Ova zemlja je uspjela odnos duga prema BDP-u smanjiti sa 112% prošle godine dok nastavlja da se oporavlja nakon velikog izlaganja Grčkoj.

8.Butan (115.7%)
Ova mala azijska zemlja je usko povezana sa Indijom i zavisi o njenoj finansijskoj pomoći i stranom radnom snagom za infrastrukturu zemlje.

7. Cape Verde (119.3%)
Ova ostrvska nacija ima ekonomiju okrenutu uslužnim djelatnostima i pati od nedostatka prirodnih bogatstava. To znači da uvozi oko 82 posto hrane, što vodi do nestabilnosti u slučaju promjena u stanju na tržištu.

6. Jamajka (124.3%)
Uslužna industrija je zaslužna za oko 80 posto BDP-a, ali visoki nivoi kriminala, korupcije i nezaposlenosti usporavaju rast i razvoj.

5. Portugal (128.8%)
Portugal se još uvijek nastoji oporaviti od ekonomske krize, čemu svjedoči visoko peto mjesto na ovoj listi.

4. Italija (132.6%)
Ova zemlja ima drugi najviši odnos duga i BDP-a u Eurozoni. Zemlja bi uskoro trebala glasati za ustavne reforme.

3. Liban (139.1%)
Ova zemlja bila je popularna turistička destinacija, ali rat u Siriji i unutrašnja politička nestabilnost uzrokovali su štete u ekonomiji zemlje.

2. Grčka (178.4)
Zemlja je u stanju stalne krize još od 2010., a nastoji otplatiti dugove međunarodnim kreditorima koji su je nekoliko puta izvlačili iz loše ekonomske situacije.

1. Japan (248.1%)
Ova zemlja ima jako veliki odnos duga prema BDP-u i nalazi se u teškoj poziciji. Ekonomija Japana bilježi jako spor rast.

izvor:

klix.ba