Hong Kong je za strance najskuplji grad na svijetu

Hong Kong je imenovan za najskuplji grad na svijetu za strance te je tako prestigao Luandu, glavni grad Angole, navodi se u saopštenju konsultantske kompanije Mercer.

London je ove godine zabilježio pad s 12. na 17. mjesto, navodi se u saopćenju koje obuhvata godišnje istraživanje. Kao rezultat toga, glavni grad Britanije je sada jeftiniji od New Yorka, Pekinga, Tokija i Ciriha. Također je više pristupačan od Luande i glavnog grada Čada N’Djamene.

Prema rezultatima konsultantske kompanije Mercer, svi gradovi u Velikoj Britaniji uključeni u istraživanja troškova života, ove godine su pali na listi. Birmingham i Glasgow pali su za 16, odnosno deset mjesta i sada se nalaze na 96. i 119. mjestu. Istraživanje obuhvata 209 gradova na pet kontinenata i koncipirano je da pomogne velikim poslodavcima da usklade troškove života radnicima iz dijaspore kojima mnogo znače cijene nekretnina, prijevoza, kafe, piva i slično.

Najjeftiniji gradovi na svijetu za iseljenike su Windhoek u Namibiji, Cape Town u Južnoj Africi i Biškeku u Kirgistanu. Dva evropska grada koja su se našla među top deset su Cirih koji je na trećem mjestu i Ženeva na osmom.

Unajmljivanje smještaja predstavlja jedan od najvećih troškova, a da bi bili pogodni, kuća ili stan moraju biti u okviru međunarodnih standarda i nalaziti se u odgovarajućem naselju. Luanda u Angoli je na drugom mjestu, nakon dopune tabele prošle godine, Kinšasa, glavni grad Demokratske Republike Kongo, je šesti, a N’Djamena je deveti grad na listi. Prema Merceru, mjesečna zakupnina za odgovarajuću nenamještenu trosobnu kuću u Luandi iznosi više od 13 hiljada eura.

Pad gradova u Velikoj Britaniji na ovoj ljestvici mogao bi se povezati s padom vrijednosti funte. New York se tako koristi kao baza za sve usporedbe i kretanja valute.

„Iako je vrijednost eura ostala stabilna u odnosu na američki dolar, funta je pala“, izjavio je Ellyn Karetnick, jedan od šefova u Merceru.

Tekst preuzet sa www.klix.ba