Forca iz Požege posjetila učenička preduzeća

U okviru aktivnosti „Učeničko preduzetništvo“, danas su učenička preduzeća u Zvorniku, Bratuncu i Srebrenici posjetili Goran Đukić i Miroslav Tamburić iz Udruženja građana „Forca“ iz Požege. Oni su zajedno sa predstavnicima Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ imali priliku da se uvjere kako teku pripreme za „Sajam učeničkih preduzeća“ koji će se održati 21. aprila u Milićima. 

Goran Đukić i Miroslav Tamburić imaju više od deset godina iskustva u sprovođenju aktivnosti „Učeničkih preduzetništva“. Učenici su imali priliku da čuju korisne savjete koji će im koristiti u pripremama za predstojeći sajam.

Goran Đukić nam je objasnio kako je nastala ideja učeničkog preduzetništva i šta je ono što učenici mogu da nauče iz ovih aktivnosti.

„Ideja učeničkog preduzetništva preuzeta je iz razvijenih zemalja, koje ovu aktivnost praktikuju već više od nekoliko decenija. Ideja je da učenici srednjih škola pored već stečenih znanja koje stiču kroz formalno obrazovanje, nauče kako da se ponašaju na tržištu i kako da opstanu na tržištu kao preduzetnici. Mnogi od njih neće moći da se zaposle u velikim sistemima, a to nije neophpodno jer mala i srednja preduzeća čine okosnicu privrede razvijenih zemalja. Da bi bili sposobni da sami vode svoja preduzeća, oni kroz ovaj program stiču znanja i veštine koja su im neophodna za tako nešto pored znanja koje su stekli obrazovnim putem“, rekao nam je Goran Đukić.

Današnja posjeta preduzećima je pokazala da učenici posjeduju visoku dozu kreativnosti.

„Mi smo danas zatvorili krug i obišli sva učenička preduzeća koja učestvuju u projektu. Veoma smo prijatno iznenađeni onim što smo mogli da vidimo. Mi imamo veliko iskustvo u radu sa učeničkim preduzećima i mnoge ideje koje su učenici počeli u okviru ovih projekata, danas su profitabilna preduzeća. Ono što posebno raduje da smo u učeničkim preduzećima vidjeli veliki stepen inovativnosti, mladi ljudi iz ovog kraja su se pokazali veoma visprenim i inteligntnim. Pokazali su neke ideje koje uopšte nisu daleko od potpune realizacije na realnom tržištu. Videli smo mnogo dobrih ideja i želja mi je da za par godina neke od tih ideja vidim kao biznis ideje. Jedva čekamo sajam i da sve te proizvode vidimo na jednom mestu“, izjavio je Miroslav Tamburić.

Učeničko preduzetništvo je aktivnost projekta „Mladi preduzetnici za društvene promjene“ koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije u BiH, a realizuje Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ u saradnji sa srednjim školama iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice i Zvornika.