Forbes: Nafta gubi bitku s drugim energentima, biće besplatna

foto: klix.baNafta će za 10-15 godina izgubiti bitku s alternativnim izvorima energije, a za 40 godina nafta bi mogla biti besplatna. Ovu tvrdnju iznio je analitičar Forbesa John Mauldin.

On navodi da se još uvijek ne zna da li će cijene nafte uopće rasti u narednom periodu zato što trenutno u svijetu postoji previše zaliha nafte. Preuzeto sa www.klix.ba

Mauldin ističe da je 60 dolara najviša cijena koju nafta u narednim godinama može doseći.

Alternativni i obnovljivi izvori energije postaju sve važniji za svjetsku ekonomiju, zbog čega nafta trpi. Ovaj trend će se nastaviti i u narednim godinama.

Plin, solarna energija i energija vjetra imaju sve više udjela u globalnoj proizvodnji energije, a prema određenim procjenama u periodu od narednih 10 godina solarna energija će doživjeti najveću ekspanziju. Također, vozila koja se pokreću na električnu energiju postaju sve popularnija.

„Dugoročno, za otprilike 40 godina, nafta će praktično biti besplatna zato što ćemo imati veliki broj zamjena za fosilna goriva. Svijetu neće nedostajati nafte, svijet već sada ima previše nafte“, navodi Mauldin.

Preuzeto sa www.klix.ba