CARE Interational radi na poboljšanju poslovnih prilika u Vlasenici

Danas je kancelarija „CARE International“ u saradnji sa Opštinom Vlasenica organizovala okrugli sto na temu “ Poboljšanje poslovnih prilika na prostoru opštine Vlasenica“. Posebna pažnja je posvećena vlaseničkim farmerima i aktivnim poljoprivrednim apotekama, ali i veterinarskim stanicama. Bilo je dosta razgovora o poboljšanju steonosti junica na teritoriji opštine Vlasenica, jer je to jedan od velikih problema sa kojim se sreću vlasenički stočari.

Na zajedničku incijativu, a uz pomoć „CARE Internationala“ indetifikovan je problem, a rješenje bi moglo biti nabavljenjeultrazvuka za junice. Tim uređajem bi lako bilo vidljivo da li je junica steona, a pored toga nema nikakvih opasnosti po zdravlje junice.

„CARE International će istražiti mogućnost kupovine ovakvog jednog aparata, da kroz sufinansiranje pomogne rješavanju ovog problema. Ovo bi moglo biti moguće rješenje problema koje bi sa sobom povuklo još mnogo dobrih stvari. Poboljšanje steonosti junica bi povećalo broj grla na teritoriji opštine Vlasenica, a samim tim bi porasla i proizvodnja mlijeka, a time bi porasli i prihodi poljoprivrednika iz ove opštine“, rekao nam je Branislav Tanasijević, projekt menadžer „CARE Internationala.

Sastanku u skupštinskoj sali je prisustvovalo oko tridesetak ljudi, a pored ove teme neke od tema su bile i mogućnosti registrovanja gazdinstva, ali su i svi prisutni pozvani da se uključe u organizaciju sajma poljoprivrede. Razmatrani su problemi sa kojima se privrednici iz ove opštine sreću i u narednom periodu biće pokušano pronaći optimalna rješenja. 

Predstavnici opštinskog rukovodstva Vlasenice su zadovoljni ovim sastankom i ovakvim incijativama.

„Neke od tema na okruglom stolu su bile prva prezentacija nacrta pravilnika o podsticajmia od strane Vlade RS, prezentacija opštinskih podsticaja, problematika vezana za veterinarstvo na području opštine Vlasenica, odnosno novi pravilnici koji traže novine da bi naši poljoprivredni proizvođači mogli ostvariti podsticaje, a to bi sve trebalo da unaprijedi njihovu djelatnost”, izjavio je Slaviša Mazić, načelnik odjeljenja za privredu Vlasenica

Projekat “Uključiv ekonomski razvoj i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH- Birač region”, finansira Evropska unija kroz IPA-u 2013, a sufinansiranje obezbjeđuju Austrijska razvojna agencija (ADA) i CARE Austrija.