„2048 hemija“ odigrana preko 700 000 puta

Milovan Mišo Petković iz Milića se bavi razvojem aplikacija i web aplikacija i jedan je od retkih sa ovih prostora koji se bavi ovim poslom. Njegova „2048 Hemija“ je igrica edukativnog karaktera za mobilni telefon koja je do sada instalirana preko 50 hiljada puta i na mobilnim telefonima do sada odigrana preko 500 hiljada puta. Web verzija ove igrice je odigrana 200 hiljada puta.

„Ova igrica se čak i u Rusiji mnogo igra. Pored ove napravio sam i nekoliko igrica šaljivog karaktera a trenutno radim na projektu izrade online zbirke riješenih zadataka iz matematike za srednje škole“, kaže Milovan.

Zajedno sa prijateljem koji je mehaničar Milovan trenutno radi na još jednom zanimljivom projektu.

„Radi se o aplikaciji za MAN kamione koja će biti od velike pomoći onima koji imaju ove kamione ili autobuse. Oni će biti u mogućnosti da prilikom eventuelnih kvarova dobiju izvještaj o kodnoj grešci i na taj način će im biti mnogo lakše i brže da otklone iste“, ponosno kaže Milovan.

Pored izrade web aplikacija Milovana interesuje i fizika ali svoja interesovanja se trudi da zadrži za sebe.

„Veoma mali broj ljudi upšte zna čime se ja bavim. Samo uži krug prijatelja zna moja interesovanja i čime se bavim. Šta više svoje radove potpisujem pseudonimom“, kaže ovaj skromni mladi čovjek iz Milića.

Da je ovo posao budućnosti govori činjenica da je Srbija u prošloj godini imala veću izvoznu zaradu od intelektualnih usluga, programiranja i izrade web aplikacija nego od poljoprivrede.

„Od ovog posla može lijepo da se živi. Možete raditi od kuće ili bilo kog drugog mjesta, a sve što vam je potrebno je internet konekcija i električna energija“, ističe Milovan Petković, programer iz Milića.

Danas, kada živimo u vremenu tehnologije i kada smo svjedoci njenog svakodnevnog napredovanja, definitivno bi trebali da se ugledamo na razvijene, zapadne zemlje koje sve više ulažu u ovaj sektor. Milovan je primjer da i mi imamo čime da se ponosimo.